Magunkról

A Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület 2007-ben alakult 77 alapító taggal. Egyesületünk az iskolásoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt képvisel.

Az egyesületünk három csoportot működtet, amelyek a következők:

Öregfiúk Dalkör,
Nyugdíjas Klub,
Lovasok,

Csoportjaink már az egyesület megalakulása előtt is sikeresen működtek. Olyan személyek is tagjai az egyesületnek, akik egyik csoportban sem tevékenykednek, viszont fontosnak tartják az egyesület céljainak megvalósulását.

Célunk a településünk természeti és kulturális kincseinek megóvása, megőrzése.

A hagyományőrző csoportjaink repertoárjában szerepel Vácrátót régmúlt szokásainak, énekeinek, viseletének bemutatása. Olyan, a falu életéhez kötődő szokások, hagyományok ezek, amelyek több száz évre visszanyúló emlékezetekben örököltünk a nagyszüleinktől és a dédszüleinktől. Repertoárunkban szerepel a magyar tájegységek, azon belül is a Galga-mente és környékének, színes néphagyományainak és tánchagyományainak megismertetése. A hagyományőrző csoportok más települések kulturális rendezvényein is szívesen szerepelnek, hogy Vácrátót hírnevét öregbítsék.

Minden év tavaszán megrendezzük községükben a „Szemétszüret”-et, azaz szemétgyűjtési akciót szervezünk, ősszel pedig a Szüreti Mulatságot.

Az egyesület elnöke: Vazicsek Róbertné

e-mail: ratotihagyomany@gmail.com

Az egyesület székhelye és levelezési címe: 2163 Vácrátót, Szabadság út 28.

Elnök: Vazicsek Róbertné

Alelnök: Belán Tibor

Pénztáros: Grabarics Rita

Elnökség: Papp Miklós Nyugdíjasklub

Stipka István Öregfiúk

 

Megtalálhatóak vagyunk a Facebook-on is!

 

Vélemény, hozzászólás?